Ministerie van Veiligheid en Justitie

logo Ministerie van Veiligheid en Justitie

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Waar vrijheid eindigt en ook weer begint

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zorgt namens de Minister van Veiligheid en Justitie voor de tenuitvoerlegging van straffen en vrijheid benemende maatregelen, die na uitspraak van een rechter zijn opgelegd. Met zo’n 50 vestigingen verspreid over het land en zo’n 17.000 medewerkers is DJI één van de grootste organisaties van Nederland. Jaarlijks herbergt DJI voor korte of langere tijd zo’n 70.000 ‘gasten’. De insluiting vindt plaats in verschillende soorten inrichtingen, zoals in gevangenissen en huizen van bewaring voor volwassenen, die penitentiaire inrichtingen (PI) worden genoemd. Maar ook in speciale inrichtingen voor de jongeren, de justitiële jeugdinrichtingen (JJI). Voor (tbs-)patiënten zijn er forensische psychiatrische centra (FPC) en voor vreemdelingen maakt DJI gebruik van detentie- en uitzet centra.

 

Over Ministerie van Veiligheid en Justitie

Het was wel even slikken bij Studio Bas van Wayenburg toen ze te horen kregen dat ze de pitch gewonnen hadden die DJI had uitgeschreven. Niet het grote aantal dragers maakte indruk maar wel het feit dat we de gevangenis in gingen. Figuurlijk dan.Na een uitgebreid onderzoek in diverse inrichtingen kwam Studio Bas van Wayenburg tot drie leidende conclusies. Ten eerste dat het uniform niet meer voldeed aan het specialistische werk, het was niet alleen meer van deze tijd maar het was ook niet meer sterk genoeg. Daarnaast was het nauwelijks te onderscheiden van het bestaande politie uniform.Er werd in nauw overleg met de dragers van de bedrijfskleding gekozen voor een totaal nieuwe kleurstelling en nieuwe materialen. Die zijn, waar mogelijk, duurzaam ontworpen. Het bijzondere hierbij was dat we eerst gingen onderzoeken hoe de kleding recyclebaar ontwikkeld kon worden vervolgens maakten we een keuze voor de constructie en materialen.
Daarnaast was het een uitdaging om zo comfortabel mogelijke kleding te ontwerpen die voldoet aan alle specifieke eisen van uiteenlopende functies en toch een zo compact mogelijk kledingpakket neer te zetten.

Studio Bas van Wayenburg verzorgde een outfit die niet onderdoet voor de betere merken outdoor kleding. Onder andere regen- en winddichte ademende parka’s die vier seizoenen te dragen zijn, ergonomische onverslijtbare broeken, softshell jacks, comfortabele truien en ook representatieve pakken met gilet en overhemden.
Daarnaast werden de aantallen kledingstukken teruggebracht van ongeveer tachtig naar veertig. Bovendien werd er een slim systeem bedacht dat als medewerkers van functie veranderen ze niet een hele nieuwe outfit nodig hebben. Speciale aandacht kregen de vrouwen die jaren herenkostuums gedragen hebben en nu blij zijn met een damesoutfit.

 


Back to Top