Edelkoort curator MoBA


De Arnhem Mode Biënnale 2013 belooft een spektakel te worden met Lidewij Edelkoort als nieuwe curator. Na een turbulente 4e editie kreeg de Biënnale een nieuw bestuur. Maandag 11 juni stelde dit nieuwe bestuur zichzelf én de nieuwe naam voor het evenement voor: Arnhem Mode Biënnale wordt MoBA: Mode Biënnale Arnhem.


13 x Fetisjisme
Kersverse MoBA-curator Lidewij Edelkoort presenteerde in de Arnhemse Eusebiuskerk haar concept voor de Biënnale van 2013. Het onderwerp is fetisjisme in de mode, met het getal 13 centraal: er komen dertien presentaties, vijf grote, acht kleinere.
Wat fascineert ons aan mode? Waarom worden we verliefd op een ontwerper? Waarom versieren wij ons? Waarom hechten we aan een kledingstuk? Waarom dragen we maskers? Wat hebben we met bont? Waarom dat éne merk? Waar komt die obsessie voor mode vandaan? Een onderwerp dat grondige analyse behoeft en een bron van inspiratie vormt. MoBA gaat proberen daar een antwoord op te geven.
Sjamanisme, animisme, voyeurisme, bondage…
Edelkoort was een waterval aan ideeën rond het thema. Sjamanisme, animisme, bondage, spijkersstof, verpleegsterschortjes, tuigjes en leer, religie, kant, voyeurisme en natuurlijk schoenen zijn dankbare onderwerpen om te behandelen.

Sommige gastcuratoren zijn al bekend zoals het duo Ravage (Clemens RAmackers en Arnold VAn Geuns) die gaan samenwerken met Historisch Museum Arnhem en oud studenten van Artez. People of the Labyrinth, Hans Demoed en Geert de Rooij gaan een tentoonstelling over religie inrichten.

Ook een aantal locaties zijn ook al bekend: de dierentuin van Arnhem, Burgers Dierenpark, het Opluchtmuseum, Museum Bronbeek, het museum van het koloniale verleden en het Kröller-Müller Museum. De Biënnale zal volgend jaar – veel meer dan de vorige editie – verbonden zijn met de stad Arnhem.

Arhnemse jubilea
In 2013 valt er heel wat te vieren in Arnhem. MoBA bestaat tien jaar, de dierentuin honderd jaar en Artez, de befaamde modeopleiding zal volgend jaar dertig jaar bestaan. De reünie die daarbij hoort wil Lidewij Edelkoort ook opnemen in het programma van de Biënnale. Al met al een heleboel aanleidingen om sponsors en partners te zoeken. Want de Biënnale heeft ideeën genoeg maar nog niet de benodigde middelen.

MoBA: meer dan exposities alleen
MoBA ‘13 wordt meer dan exposities, al ligt de vorm voor een aantal ideeën nog niet vast. Er komt een website, een filmfestival, pop-up stores, workshops, shows, een samenwerking met een circus. Artez stelt met vijf gastacademies uit het buitenland een feestelijke expositie samen.

Met aanstekelijk enthousiasme bombardeerde Lidewij haar publiek met nog veel meer ideeën. Ze wil een ‘The Little Golden Chair’, een manifestatie over couture. Ze wil de tentoonstelling ‘Mme Grès’ naar Arnhem halen. En Vivienne Westwood, die helemaal sustainable is gegaan, uitnodigen voor een lezing. En nog een heleboel meer.
Al is nog lang niet alles concreet… MoBA, Ik heb er zin in!

 

Geplaatst op 2014-04-17 in Nieuws

Deel dit bericht

Back to Top