Eerste Proto’s Dienst Justitiële Inrichtingen


Ergens in juli 2011 pitchten wij met zes andere ontwerpers mee naar de opdracht voor de nieuwe dienstkleding van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI).
Eind augustus kwam het heugelijke nieuws dat onze studio de lijn mocht gaan ontwerpen.

Badmeesters
Een ontwerpproces begint met onderzoek op de werkvloer. Een wereld gaat dan open. De termen en afkortingen vliegen je om de oren.
Boeven zijn ingeslotenen, cipiers zijn PIW-ers ofwel Penitentiair Inrichtingswerkers, Badmeesters zijn de mensen van de Binnenkomst Afdeling Delinquenten.
Het ontmoeten van deze mensen is een bijzondere ervaring. Al snel werd ons duidelijk dat we met zeer betrokken medewerkers te maken hadden.
Tussen de gevangenen en TBS-ers door lopen was een indrukwekkende ervaring.

Meer afkortingen
We kregen te maken met verschillende specialisaties van DJI zoals bijvoorbeeld: DV&O, Dienst Vervoer en Ondersteuning dat zijn flexibel inzetbare beveiligingsmedewerkers in voor de beveiliging van overheidsorganisaties.DBV, Directie Bijzondere voorzieningen van DJI die specifiek de verantwoordelijkheid heeft voor aan de grens geweigerde vreemdelingen, illegale vreemdelingen en drugskoeriers. DForzo, Dienst Forensische Zorg die de verantwoordelijkheid voor patiënten in forensische zorg hebben. Tbs betekent terbeschikkingstelling en zo zijn er meer instellingen.

DNA
Na het onderzoek ontwikkelden we in samenwerking met de opdrachtgever een concept. Belangrijke elementen in de uitstraling van de kleding waren herkenbaarheid en geloofwaardigheid in zowel de gezags- als de vertrouwensrelatie en een nieuw kleurpalet.
Het concept bepaalde het DNA voor de nieuwe bedrijfskleding.
We toetsten het concept door het te presenteren aan medewerkers verschillende lagen van de organisatie. Met de op- en aanmerkingen pasten we het concept hier en daar aan.

MVO
Daarna begon het ontwerpproces. Dat werd beheerst door een aantal belangrijke elementen in de bedrijfskleding: een zo compacte mogelijke modulaire samenstelling van de pakketten, passend bij de verschillende functies, en met een langere levensduur. Hierbij keken we naar weerbaarheid, zichtbaarheid en inzetbaarheid van de drager. Verstrekking van dienstkleding door DJI is een onderdeel van de voorzorgsmaatregelen om potentieel gevaar te voorkomen of te onderdrukken.
Ook hielden we rekening met de handelingen en de verrichting van werkzaamheden binnen een functie. Denk aan visitatie, het controleren van bezoek, de inspectie van een cel en het eventueel toepassen van geweld.
Opvallend was de wens van de klant om maatschappelijk verantwoord te ontwerpen. Dus met duurzame materialen werken en rekening houden met recycling van de kleding.

Maten en gewichten
Na de goedkeuring van de ontwerpen konden we gaan specificeren en werden de patronen van de belangrijkste kledingstukken gemaakt. Dat is een hele ingewikkelde klus die uitbesteed werd. In tegenstelling tot modeontwerpen die in gangbare maten geproduceerd worden moet je bij bedrijfskleding uitgaan van alle maten zoals op de foto’s goed te zien is.
Van lang en dun, lang en breed, gedrongen, petit en ga zo maar door.
Een specialist maakt een zogenaamde maatcurve, tabellen waaruit je op kan maken wat de meest gangbare maten binnen de organisatie zijn.
Aan de hand daarvan heeft DJI in eigen beheer proefmonsters van de nieuwe bedrijfskleding laten maken.

Dozen
Spannend was dan ook het moment toen deze klaar waren en de dozen open gingen. Ondanks dat de materialen nog niet de echte zijn en dat we hier en daar nog veranderingen moeten aanbrengen zijn we heel blij met het eindresultaat.
Maar wat belangrijker is, de opdrachtgever en de potentiële dragers reageerden ook enthousiast.

Aanbesteding
De Europese aanbesteding heeft inmiddels plaatsgevonden en binnenkort zal er een selectie gemaakt worden. Dan gaan we de definitieve prototypen maken en een draagproef organiseren. Als die goed verloopt zal de hele organisatie op 1 mei 2014 in één keer overgaan op de nieuwe bedrijfskleding. Tegen die tijd, of wellicht eerder zullen we definitieve resultaten laten zien.

 

Geplaatst op 2013-10-18 in Overig

Deel dit bericht

Back to Top